Geschiedenis 100m luchtschieten

Hoe het begon

Zo rond 2007 zagen we dat er door een enkeling af en toe op 100m (meestal op blikjes en zo) werd geschoten en dat er op verschillende fora werd gediscussieerd over de mogelijkheid van schieten van nette groepjes op 100m met een luchtgeweer. Dit bracht me op het idee om eens een 100m try-out wedstrijd te organiseren. Gewoon om te kijken of het een leuk spelletje is en welke regels de meest spannende wedstrijden opleveren.

Op 30 maart 2008 traden 7 schutters aan op de 100m baan van SV Le Cartouche voor een try-out. Vrijwel allen kwamen ze met een zeer krachtig luchtgeweer aanzetten omdat destijds bij de meesten nog de gedachte was dat voor nauwkeurig schieten op 100m meer dan 80 Joule nodig is. Zo deden er onder andere een Daystate Airranger (ca. 90 Joule), Career Dragon Slayer .50 (ca. 200 Joule),  een  Gunpower SSS (ca. 80 Joule) en een Barnes Delta Rangercustom (ca. 140 Joule) mee. Er werd toen nog geschoten op een 50m pistoolkaart met een grote zwarte cirkel. De ‘groepjes’ varieerden van 120 mm tot oneindig omdat niet iedereen de kaart raakte. Wat leuk was, was de AK56 aanwezig was bij deze try-out en er een leuke rapportage over maakte.

De ontwikkelingen

Na talloze wedstrijden te hebben georganiseerd, is duidelijk te zien dat het 100m schieten een flinke ontwikkeling heeft doorgemaakt. Zo werd er op basis van adviezen van verschillende schutters door Henny van Bodegom een speciale 100m luchtkaart ontwikkeld. Ook zagen we nadat Henk Kouijzer met een goedkope getunede Air Arms S200 in caliber 4,5mm met een simpel 6X (!) kijkertje op op 7 juni 2008 de eerste echte 100m wedstrijd te Almelo won, het caliber .22 steeds meer bij de hoogste scores eindigen. We hebben ook te maken met freeriders (een wedstrijd kost namelijk geen 15 euro per deelnemer).

Aan de fles schieten werd gebruikelijk. Evenals het schieten met een externe regulator tussen de fles en het luchtgeweer. Steeds meer schutters begonnen voorafgaand aan de wedstrijd hun pellets te selecteren. Visueel maar ook op gewicht.

BigBores

2011 was ook het jaar van de eerste BigBore 100m wedstrijd. De BigBores schieten nog niet de groepjes van de reguliere luchtgeweren maar de groepjes worden wel steeds kleiner. De Beaumonts zijn echte Corsairbeaters gebleken. Ondertussen heeft de Sinner zijn intrede gedaan.

De eerste internationale wedstrijd

In 2011 organiseerden we de eerste internationale wedstrijd. Een team van Nederlandse en Belgische schutters op de 100m baan van SV Le Cartouche nam het op tegen een team Zuid-Afrikaanse schutters die in Zuid-Afrika schoten.  ‘Onze’ Gert-Jan Scheffer schoot tijdens deze wedstrijd met zijn Theoben Rapid S in caliber 5,5mm een 5 schots groepje van 15mm. De Zuid- Afrikanen wonnen op punten.

Het eerste 100m kampioenschap

In 2011 werd ook het eerste kampioenschap der Lage Landen georganiseerd waarbij aan minimaal 3 van 4 wedstrijden moest worden meegedaan en waarbij de hoogste scores van 3 wedstrijden meetelden voor het kampioenschap. Het bleef tot en met de laatste wedstrijd spannend wie zich de eerste 100m luchtkampioen mocht noemen maar uiteindelijk werd het kampioenschap gewonnen door Gert-Jan Scheffer met een Theoben.

Verwachte ontwikkelingen

We kunnen natuurlijk niet in de toekomst kijken. Maar omdat verschillende 100m crews komend jaar 100m wedstrijden gaan organiseren en schutters en materiaal steeds beter worden, verwachten wij dat het komend jaar de groepjes nog kleiner gaan worden. Misschien wel 20mm of minder. En wat betreft het materiaal denken we dat het caliber .25 en IOR richtkijkers wat vaker gezien gaan worden…

De resultaten van 100m wedstrijden van ons en van andere 100m crews vind je hier.