Regels 100m lucht

Om de wedstrijden spannend maar vooral ook eerlijk te houden hanteren we voor 100m luchtwedstrijden de volgende regels:

Geweren en attributen dienen binnen de Nederlandse wetgeving te passen

De reden is dat wij binnen de kaders van de wet willen blijven 

- Caliber en energie zijn vrij 

De reden hiervoor is dat caliber en energie vooralsnog niet voor- of nadelig werken. Bovendien geeft het zoeken naar de optimale buks, kracht, en munitie een extra dimensie.

- Trekkerdruk is vrij 

De reden is dat ook tiptoets-trekkers als die van electronische Daystates een kans moeten krijgen volgens ons. Verder zien we in een schutter die zijn/haar trekker op zijn voorkeursgewicht weet in te stellen, geen concurrentievervalsing. 

- Gezamenlijk gewicht van volledig geladen geweer, inclusief richtkijker en bevestigde ondersteuning maximaal 9,8kg

De reden hiervoor is dat anders iemand bijvoorbeeld zijn kolf kan verzwaren zodat de gecombineerde buks/kijker/gemonteerde ondersteuning misschien wel 30 kg weegt. Het spreekt voor zich dat bij onze vorm van benchrest een zware combinatie in het voordeel is. Dat betekent dat onderdelen die niet gefixeerd aan de buks zijn bevestigd (zoals een duikfles met slang) niet meetellen bij het totaal gewicht. 7,6 kg is in de huidige omstandigheden een goed uitgangspunt.

- Ondersteuning onder voorhout of loop (in ieder geval voor de trekker) van maximaal 30 cm lengte toegestaan (zandzak) of bipod. Het geweer dient los op de ondersteuning te rusten en mag dus niet zijn ingeklemd in een voorgevormde zandzak.

In tegenstelling tot in de meeste butenlanden schieten wij meestal op een binnenbaan en niet buiten. We hebben er daarom voor gekozen om niet full-benchrest te schieten omdat een volledige ondersteuning van de buks (bijvoorbeeld met een zandzak van 50 cm of een ondersteuning aan de voor of achterzijde) de competitie minder spannend maakt. Inklemmen maakt het ook niet spannender. Vandaar dat een voorgevormde zal die de buks inklemt niet is toegestaan (een bankschroef van 29 cm mag immers ook niet). Benchresters schieten wel ondersteund aan de voor- en de achterzijde. Echter, daar is het de kunst om rekening te houden met indinvloeden. Daarom staan daar ook vaak windvlaggetjes op de baan zodat de schutter de wind kan compenseren. Dus omdat wij op in het algemeen op binnenbanen schieten is dit voor ons niet aan de orde.

- Er worden 30 wedstrijdschoten (inclusief proefschoten) gedaan gedurende  30 minuten op 3 kaarten. 10 schoten per kaart. Of 6 5 schots kaarten. Er is minimaal 1 inschietkaart.

- Wat betreft small bore en Big Bore: Big Bore is groter dan .25/ 6,35mm