Tips van winnaars en bijna-winnaars van 100m luchtwedstrijden

zondag, 8 juni 2008 18:11 by Admin

In deze categorie kunnen tips en tricks van 100m schutters worden geplaatst. Hier kun je lezen hoe de top-schutters trainen, een buks, pellet, scope, cal. etc. kiezen.

Gewaardeerd op 4.0 door 22 mensen

  • Currently 4,045455/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Gerelateerde berichten

Reacties

juni 13. 2008 16:46


Onlangs had ik een telefonisch interview met Henk BAM naar aanleiding van zijn overwinning van de 100m wedstrijd in Almelo. Voordat ik toekwam aan het stellen van vragen, vertelde een vrolijke Henk dat hij naar aanleiding van zijn winst op de 100m vele vragen heeft gekregen van schutters hoe hij dit nu heeft geflikt. Hopelijk licht deze weergave van het gesprek met Henk voor iedereen een tipje van de sluier op. Henk heeft in ieder geval laten zien dat je niet de allerduurste en krachtigste buks en scope nodig hebt om een 100m wedstrijd te winnen.

Hoe lang schiet je al?
“Ik schiet nu een jaar of drie. Ongeveer anderhalf jaar geleden werd ik lid van de SDVV te Almelo. Meestal schiet ik op donderdagavond en eigenlijk alleen op de 100m”

Wat was je eerste buks?
“Hahahah, zoals mijn naam al aangeeft: een BAM!”

Waarom koos je voor de AA S200?
“Ik was op zoek naar een buks die over langere afstanden heel nauwkeurig was. Een forumgenoot raadde me de AA S200 FAC aan in 4,5mm aan. Dat was geen verkeerde keuze hahahaha! Ik haal zo’n 21 zeer constante schoten uit een vulling en dat is dus niet slecht. Trouwens, ik heb de buks bij BAR besteld en hem daarna op FAC laten zetten. Dit is een heel karwei geweest want de buks was op allerlei manieren beveiligd om te voorkomen dat je hem al te gemakkelijk ombouwt naar FAC.”.

Welke pellets groeperen het beste in combinatie met jouw AA S200?
“Dat is wel gek eigenlijk. Ik heb JSB Exact geprobeerd en die groepeerden echt heel slecht. De JSB’s Express groeperen wel goed. Die heb ik dan ook voor de 100m wedstrijd gebruikt. Die kogeltjes wegen 7,9 grain en ik
Sommige 100m schutters wegen hun pellets. Doe jij dat ook?
“Nee joh! Heb ik nog nooit gedaan! Je zult het misschien niet geloven maar ik ben niet eens overdreven voorzichtig met de pellets. Ik pak er een stel in mijn hand, houd ze boven het magazijn zodat driekwart erin valt, en zo doe ik dat nog een paar keer tot het gevuld is. Dit betekent dus dat ik misschien pellets met uiteenlopende gewichten laad en ook dat ze misschien wat kleine beschadigingen hebben. ”verschiet ze met zo’n, 298 m/,s. Reken jij dan zelf maar uit hoeveel energie dat is hahahaha”.

Je hebt geschoten met een vergroting van 6X. Waarom heb je daarvoor gekozen?
“Ik ben even op zoek geweest naar de meest geschikte vergroting voor mij . Op een gegeven moment adviseerde iemand op lb.net. mij dat je met een vergroting van 6X met gebruik van de mils en turrets alles kunt raken tussen 10 en 100m. Toen ik de kijker waarmee ik de wedstrijd won inschoot, die had trouwens een vaste vergroting, heb ik dat gedaan in stappen van 10m. Het midden van het richtkruis heb ik overigens op 100m afgesteld”.

Tijdens de wedstrijd riep je al dat de schouw zovast kon worden vrijgemaakt voor de beker. Wist je zeker dat ging winnen?
“Hahahaha (hele lange lach) dat wist ik helemaal niet! Was gewoon wat bluf en iedereen dacht ik het meende. Ik wist helemaal niet dat ik ging winnen. Ik schiet namelijk best vaak met 20 schoten heel kleine groepjes maar daar zit soms wel een afzwaaier tussen. Dat had nu ook tijdens de wedstrijd kunnen gebeuren”.

Heb je nog tips voor 100m schutters?
“Uh ……even denken….ja! Zorg voor een pelletsnelheid van rond de 300m/s zowel in 4,5 als in 5,5mm. Zorg dat je rustig bent en niks aan je hoofd hebt. Als ik richt, dan kijk ik voor het afdrukken van het schot eerst even weg van mijn scope voordat ik opnieuw door de scope kijk, richt en afdruk. Op mijn ademhaling let ik niet. Tijdens een donderdagavond schiet ik gemakkelijk 200 kogeltjes weg. Ik dan aan de fles om niet teveel te hoeven vullen. Tijdens de wedstrijd heb ik dat niet gedaan, gewoon gevuld tot 190-200Bar en dat ging eigenlijk prima. Oh …..wat ik nog wel even wil vertellen, is dat ik een paar dagen voor de wedstrijd nog even overwoog de loop schoon te maken want de buks had er zo’n 2 á 3000 schoten op zitten. Dit durfde ik toch maar niet aan. Stel je voor dat hij ineens niet meer zo nauwkeurig zou worden zo net voor de wedstrijd!

Admin

juni 13. 2008 20:16

E en H.

Leuk stukje, mooi intervieuw en zelfs zo dat ik les wil van henk op de 100 meter, erg goede en mooie prestatie heb je daar neergezet. Wat ben je toch ook een nuchter man.
Nogmaals complimenten en de felcitaties van de gehele schutterij Enter en omstreken. (met twee leden de grootste)

Groeten,
Willem

Willem

augustus 18. 2008 11:37

100m schieten is de grootste onzin die ooit in iemands brein is opgekomen ,
Punt 1 :luchtbuksen zijn nooit bedoeld om deze afstanden te halen.
Punt 2: je moet al 2 a3 meter boven doel schieten om de pisboog te compenseren.
Punt 3 : 100m schieten is sowieso geen dicipline.
Punt 4 : hoop dat de wetgever een verbod tegen lucht gaat uitvaardigen voor alles boven de 16 j dan kan nog ieder ft of kaarschieten.

berend

augustus 23. 2008 04:19


Punt 1: ze halen het en schieten goede groepjes, dus waar heb je het over ?

Punt 2: je geeft nu zelf al aan dat je geen flauw idee hebt waar je het over hebt.

Punt 3: FT dan wel ?

Punt 4 : Ik, aan de andere kant zou wensen dat mensen met een IQ kleiner dan hun schoenmaat zouden worden verboden....

Chess

augustus 23. 2008 06:46

Berend waarom de zon niet laten schynen in ieders ogen?!Wat is nu eigenlyk het probleem als er een groep schutters op een verantwoorde manier aan 100M schieten wildoen.Grtn Eric

GEUENS ERIC

augustus 23. 2008 09:20

berend.

je moet dat stuk van de admin nog is een keer lezen

Het midden van het richtkruis heb ik overigens op 100m afgesteld”.

dus waarom zou je erboven richten?

voor de rest sluit ik me voledig bij chess aan
gr casper

casper

augustus 23. 2008 09:34

Hoi

Zo berend , of is een naam met M beter?

Heb zelden zulke onzin uit iemands brein zien ontspruiten.

Punt 1,2 waarschijnlijk weet je niet eens wat een persluchtbuks is, of een veerbuks, de grotere jongens schieten die afstand gemakkelijk en idd met mooie groepjes.
Mijn advies voor jouw, koop een fatsoenlijk buksje , en dat is niet jouw B20 en ga eerst eens op 25 meter oefenen.

Punt 3 nee is inderdaad geen dicipline (jouw spelling zuigt zwaar) en dat zal het ook niet worden, mischien wel een discipline, en daar is de admin druk mee bezig.

Punt 4 ach , de wetgever kan die vuurwapens nu al niet eens allemaal controleren, dus een algemeen verbod op vuurwapens,behalve beroepsmatig, zal er ook wel aankomen. Man wat een onzin.

Groetjes Hans


Hans Vos

augustus 23. 2008 10:03

berend

dacht je dat je met 16j geen 100mtr kunt schieten?
dan weet ik niet in welke tijd dat jij leefd maar
het is nu toch echt 2008.

leg nu eens uit wat het probleem is wand je roept wel maar zegt niks.
en wie heeft het over dicipline?
dus je mag alleen maar schieten als het een dicipline is?

kaarten of ft schieten zeg je.
waar denk je dat er op geschoten op 100mtr? op kaarten dus!

wie zegt dat een buks nooit bedoeld is om op 100mtr te schieten,
wie maakt dat uit?

pisboog?
alles wat schiet heeft een pisboog groot of klein,maar het gaat om het raken van je doel.

berend
welke dicipline schiet jij dan?

of zoek je gewoon aandacht?

frans.h

augustus 23. 2008 11:41

Berend wil graag een reactie uitlokken.
Beetje sneu, maar wel lachwekkend en doorzichtig.
Ik denk niet dat een bericht als deze de pret kan drukken.


Raymond

augustus 23. 2008 11:57

Kan je hier ergens foto´s toevoegen dan maak ik effe paar foto´s van mij chineesje .
Oefenen op 25 m hoef ik niet mag ik trouwens niet met mijn .308 wat ik wel graag zou willen is dat wannabee´s met luchttoeterjes van de sv moeten wegblijven en leuk in hun 5m tuintjes op blikkies blijven schieten. schiet een luchtbuksie wel vrrag ik mij dan af dit zijn toch kinderspeeltjes voor op de kermis

berend

augustus 23. 2008 12:20

Mag ik vragen hoe oud je bent, berend? Je spelling is als iemand die net van de basisschool komt.

blikjes schieten op 5 meter raken de meeste mensen snel op uitgekeken, dus gaan ze een grotere uitdaging aan door op grotere afstanden te schieten.

mvg,

Stephan

stephan

augustus 23. 2008 12:51

Berend,

Mag ik vragen bij welke SV jij momenteel schiet?
Daarnaast bespeur ik enige contradictie in het feit dat je " effe paar foto's van mij chineesje ." wil uploaden, en vervolgens luchtschutters voor "wannabe's"uitmaakt, ik interpreteer dit als wannabee vuurschutters, en ze het liefst niet meer bij jou op de SV wil zien. Dit angezien jij zelf aangeeft met zowel vuur als lucht te schieten, waarvan ik het eerste ernstig betwijfel. Op de afstand en het feit of luchtbuksen nou wel of niet gemaakt zijn om op de betreffende afstand te schieten ga ik niet eens. Daar het zo is dat er een Nederlands merk bestaat die persluchtbuksen voor deze afstand ontwikkeld. Oh, er zijn pcp's die 500 grain loodjes verschieten, dat is een tikje zwaarder dan de standaard .308 norma munitie.

Camo

augustus 23. 2008 12:51

Berend, lekkere vent van me!
Ik was al bang dat we niet meer van je zouden horen, gelukkig ben je er weer!

Vertel eens knul, wat wil je nou precies aan ons kwijt?
Wat drijft jou er toe om hier een beetje aandacht te vragen?

Volgens mij ben jij een groter caliber nodig dan .308 om jouw tekortkomingen
te compensteren.

Misschien kunnen wij je helpen bij je zoektocht.

Raymond

augustus 23. 2008 12:52

compenseren

Raymond

augustus 23. 2008 13:22

Hey Joeperke!!!!

Lang niet gezien man, we zien je nooit meer op het forum!!!

Ben je daar nu te arrogant voor geworden? of ben je gewoon gebanned daar!!!

Man ben blij dat je met .308 schiet, was even bang dat je zou komen aankakken met .223

Hahahahaha

Groetjes Hans

hans

augustus 27. 2008 22:20

Berend is één van die vuurschutters die (mogelijk) een verlof heeft, maar het niet zou moeten hebben. Jammer voor al die andere vuurschutters die zich wel genuanceerd en slim opstellen.

pieter

september 3. 2008 19:06

Hoi,
tips voor 100 meter schutters?
Ik lees alleen maar reacties op de post van een of andere zwakbegaafde.

Nou lekker hoor!Daar heb ik komende zondag wat aan.

Groet, Roel ;)

roel minnema

september 30. 2008 20:00

Hoi henk, proficiat als nog met dit resultaat erg leuk om dit verhaal over jou te lezen.
Tot eind december in Almelo
Met vr gr
Paul
De Twentse- schutter.

twentse schutter

oktober 18. 2008 15:45oktober 18. 2008 15:41

Martin

Ik ben een Bench rest schutter maar met .22 rimfire 50meter.Nu is er ook een nieuw onderdeel benchrest met luchtgeweer In 6 ft lbs =8joules en 12 ft lbs=16 joules op 25 en 50 meter.
Nu ben ik op zoek naar een goed lucht geweer voor benchrest,en steyr heeft er een in de colectie maar het is eigenlijk een geweer voor opgelegt schieten en dat is toch weer heel anders.Ik denk toch dat het een Steyr gaat worden alleen welke.
Wie kan mij informatie verschaffen over de kleins mogelijke groepen die haalbaar zijn met een luchtgeweer.Want het hele Bench rest schieten is de perfektie.
groeten martin

Martin

Martin

oktober 28. 2008 02:57

Martin,

Op 50m kun je groepjes van 1cm schieten met Steyr LG110HP. Je mag de mijne proberen.

Groet!

e.r

Reacties zijn gesloten