Review HW100, 30J, 5,5mm

maandag, 15 september 2008 09:41 by Admin

Algemeen
Net als alle Weihrauchs voelt de HW100 solide en degelijk gebouwd aan. De afwerking is goed en netjes maar is minder verfijnd (of sierlijk zo je wil) dan bijvoorbeeld Air Arms producten. Dit is natuurlijk ook een kwestie van smaak.


De kolf
De HW100 zijn te krijgen in zowel links als rechtshandige uitvoering als met een ambikolf. Tevens zit er een duimkgatkolf in het assortiment. De kolf is netjes afgewerkt en heeft een strakke (waarschijnlijk gelaserde) checkering. Onder mijn HW100 heb ik een Ginb. kolf no. 10 geplaatst. Dit dient geen functioneel doel. Het maakt de buks wel zwaarder. Voor mij  waren het dit keer esthetische motieven die de doorslag gaven een Ginb onder mijn HW100 te zetten.


De luchtcilinder en het vullen
De oudere generaties van de HW100 kunnen alleen worden gevuld door de luchtcilinder los te koppelen van de buks. Bij de nieuwere uitvoeringen kun je ook kiezen voor een koppeling vanuit je vulsysteem op de cilinder. Bij deze uitvoering kan de cilinder overigens nog steeds worden losgekoppeld. Op de kop van de cilinder bevindt zich een goed afleesbare en nauwkeurige manometer.


De trekker
De HW100 heeft, zoals van een top Weihrauch mag verwachten, een heerlijke goed aanvoelende 2 stage instelbare matchtrekker.


De loop
De HW100 heeft een Weihrauchloop. Deze zou minder goed zijn als een Steyr of Lothar Waltherloop (Daystate gebruikt doorgaans LW lopen). Zelf kan ik, op basis van de groepjes die ik schiet, alleen maar concluderen dat het verschil in kwaliteit van de lopen een stuk kleiner is dan de kwaliteit van mijn schiettechniek kan compenseren. De HW100 is niet echt een stille buks. Ondanks dat de verdikking aan het uiteinde van de loop een demper suggereert. Er is wel een goed werkende Weihrauchdemper op de buks te monteren.


Pelletkeuze
Ik heb de buks al met verschillende pellets gevoederd maar op de 100 presteert mijn HW100het beste met JSB Exact Jumbo’s of AA Fields in 5,52mm.


Het magazijn
Één van de belangrijke voordelen van een HW100vind ik het 14 schots (!) magazijn en het gebruik  daarvan. Het magazijn is uiterst eenvoudig doordat het bestaat uit één stuk metaal en geen mechanische onderdelen bevat.

 

Dubbel laden is met het HW100 magazijn praktisch onmogelijk. Bij de aankoop van een nieuwe HW100 worden standaard 2 magazijntjes bijgeleverd. Dat zouden meer merken moeten doen.


Het schieten
Vanwege de goede balans en de fijne trekker, is het prettig schieten met de HW100. De buks spant gemakkelijk en het laden gaat zonder haperingen. De balans van de buks is goed en hij ligt prettig in de hand. Dit geldt voor zowel het orgineel als de huidige uitvoering met Ginb-kolf. De zijspanhendel werkt feilloos en soepel. De buks is niet gereguleerd maar schiet op 100m zo’n 35 constante schoten binnen redelijke groepjes. De fabrieksopgave gaat uit van 40 schoten maar mijn ervaring is dat op 100m die laatste 5 schoten wat gaan afwijken.  Binnenkort zal ik deze waarneming met chronyresultaten onderzoeken en de resultaten daarvan in dit topic plaatsen.


Facts 
HW100FAC .22 FAC
lengte (mm): 1.070
looplengte (mm): 600
gewicht (kg): 3,9
Pelletsnelheid (fabrieksopgave in(m/s)
cal. 5,5 mm (E / Joule): 270 /(30J)
aantal schorten per vulling: (40)
vuldrukmax. (bar): 200


Conclusie
Als je niet de hoofdprijs wil betalen en toch een nauwkeurige en degelijke buks wil hebben, is de HW100 een goede keuze. Met name de eenvoud en doelmatigheid van het magazijn en de prettige handelbaarheid zijn belangrijke pro’s van dit stukje duitse degelijkheid.

 

Gewaardeerd op 4.2 door 57 mensen

  • Currently 4,157895/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Gerelateerde berichten

Reacties zijn gesloten