Air Arms, Steyr, Weihrauch en Theoben: een snelle vergelijking

vrijdag, 13 november 2009 15:24 by Admin

Inmiddels is het misschien aardig om de luchtgeweren en die ik vaak meeneem naar de 100 meterbaan eens op een rijtje te zetten. Niet een uitgebreid plussen en minnenschema zoals je dat in sommige autoblaadjes ziet maar gewoon uit de losse pols. En precies dat gaan we nu dus doen.    

 • Theoben Rapid MKII in 6,35mm (.25) met Bushnell Elite 6500, 2,5-16X50 MD

 • Steyr  LG 110HP in 5,5mm (.22) met een Schmidt en Bender 5-25 x 56 Police Marksman II LP

 • Weihrauch HW100 in 5,5mm (.22) met Leupold VX-L 3,5-10X50 (kolf Ginb no. 10)

 • Air Arms S400 XTRA FAC (oud model) met een Bushnell Elite 4200 6-24X40 MD (kolf Ginb no. 1)

 • Air Arms S410-SL XTRA FAC (nieuw model) met een Bushnell Elite 6500 2,5-16X50 MD 

 • Hoewel ik weet dat smaken kunnen verschillen, moet ik om het komende relaas in een perspectief te plaatsen, (wederom) bekennen dat de Air Arms S400 serie een waanzinnige aantrekkingskracht op me uitoefent. Ook kan niet onvermeld blijven dat mijn meest gebruikte 100m geweer, de Theoben Rapid S in .20, niet op het plaatje staat en nu niet verder beschreven wordt omdat hij  op dit moment tune ondergaat waarmee zijn prestaties nog verder worden verbeterd. Verder laat ik andere buksen in dit vergelijkingstekstje even achterwege omdat ik ze domweg weinig meeneem naar de 100 meter baan. Moet ik misschien toch eens doen.

  Looks

  Omdat smaken verschillen is het uiterlijk de meest discutabele eigenschap van een geweer. Daarom begin ik daar maar mee. Hebben we dat gehad. Mijn absolute voorkeur gaat  uit naar de looks van de AA S400/410 serie. En dan heb ik het met name over uitvoeringen met de walnoten kolven. Naar mijn bescheiden mening heeft een walnoot AA kolf geen Van Breen, Ginb of een andere customkolf nodig.  De walnootkolven uit de fabriek zijn voor mij domweg de fraaiste. Qua vorm maar ook wat betreft de tekening van het hout. Wat dat laatste betreft is me wel opgevallen dat er nogal veel verschil kan zitten in de tekening van het hout.  Als je een S400/410 met walnootkolf wil kopen en de leverancier heeft meerdere exemplaren op voorraad loont het, als je van hout houdt,  zeker de moeite om de kolven te vergelijken en de mooiste mee te nemen of op te laten sturen.  De nieuwere model hebben de sidelever die een stuk prettiger werkt dan de bolt van de oudere modellen. Zeker bij de meerschots uitvoering, de S410, heb je daar baat bij. Om mee te schieten gaat mijn voorkeur dus duidelijk uit naar de nieuwe sidelever uitvoering. Kijken doe ik het liefste naar de ouderwetse bolt. Hieronder een plaatje van het prachtige hout van Air Arms. Hier hebben we de heren Ginb en Van Breen niet meer bij nodig.

  Aan de looks van de Theoben Rapid MKII moest ik aanvankelijk wat wennen omdat hij, laten wat zeggen, vooral functioneel is afgewerkt. Wat ik hiermee wil zeggen is dat de buks fantastisch is afgewerkt maar dat de functionaliteit boven sierlijke looks is gegaan (ik ken genoeg mensen die dit juist verkiezen boven de looks van een sierlijker S400/410).  De Theobens worden standaard met een walnoten kolf  geleverd.  De tekening van dit walnoot is wel een beetje saaier dan dat veel S400/410’s…

  De Theobenbreech. Niet zo sierlijk maar wel zeer degelijk afwerkt en vormgeven

  De liefhebbers van een high-tech look zullen hun gerief bij Steyr LG110 vinden. Een prachtige RVS loop gevat in een aluminium ‘voorhout’ waarin de merknaam is ge CTC-ed. Het zwarte wangstuk is in tegenstelling tot wat sommigen denken, gemaakt van hout dat zwart is gemaakt met een structuurverf. Het is een ambikolf die zowel voor links- als rechtshandigen in ergonomisch opzicht niet optimaal is.

  De ambigrip van de Steyr met een net iets mindere ergonomie

  Trekkers

  De beste trekker is niet meteen een gemakkelijke keuze. De Theobentrekker  en de trekkers van de HW100 en de Steyr vind ik uit de doos de beste. Zijn daarmee de trekkers van de S400/410 minder goed? Zeker niet. Ze liggen mij uit de doos gewoon wat minder goed dan de eerst genoemden. Gelukkig zit bij een nieuwe S400/410 een instructie om de trekker naar je eigen wensen in te stellen. Dat scheelt!

  Gebruik

  Het slimste magazijn is absoluut dat van de HW100. Uit 1 stuk metaal gemaakt en zonder het risico van dubbelladen.  Met de quickfill is de HW100 bovendien eenvoudig te vullen. Dit geldt minder voor de Steyr en Theoben. Als je die wil vullen moet de drukbuis worden losgeschroefd. Daarbij heeft de Theoben geen manometer. Best begrijpelijk als je bedenkt dat deze buks oorspronkelijk voor 12 fpe konijnenpenetrerende Britten is bestemd en met die powersetting gemakkelijk 400 schoten uit de 500cc fles worden gehaald maar wel jammer voor ons Nederlanders of Belgen.

  Om goed achter de scope te komen is het soms handig als deze zo laag mogelijk kan worden geplaatst. De hap uit de Leupold helpt daarbij.

  Groepjes

  Het allerbelangrijkste is natuurlijk het groepergedrag. Wat dat betreft ontlopen deze buksen elkaar nauwelijks. Met de HW100 lukt het me net een beetje minder om sublieme groepjes te schieten. Kan aan mij liggen maar ook aan het feit dat de standaard Weihrauchloop net een beetje minder is dan de lopen van de anderen. Gisteren verbaasde de 6,35mm Theoben me doordat ik er in zijn fabriekssetting van zo’n 65 Joule zomaar 5 schotsgroepjes van zo’n 4-5cm op 100m mee schoot zonder dat ik echt heel erg geconcentreerd was. Het .25 caliber van de Theoben is in combinatie met de fabriekspowersetting  niet helemaal het meest gunstig  voor sublieme 100m groepjes. De andere buksen presteren gemakkelijk 5 schots groepjes van minder dan 3 cm. De Air Armsen zijn zeer nauwkeurig maar schieten aan de fles verkleint een 5 schots groepje gemakkelijk met een centimeter of iets meer. Waarschijnlijk is dit de reden dat veel deelnemers aan 100m wedstrijden die een S400/410 gebruiken deze continue beademen.

  Overall

  Alle genoemde geweren schieten beter dan mijn schietkunsten. Allen pruimen ze het beste JSB munitie alhoewel de HW100 het ook prima doet met H&N Barracuda’s. Voor mij zijn de AA S400/410 de beste keuze qua prijskwaliteit (en ja ik heb een zwak voor de looks). Als je van stevige en doelmatige kwaliteit houdt, is uit de in dit artikeltje genoemde luchtgeweren, de Theoben een buitengewoon goede optie. Wat dat betreft is het wellicht nog zinvol te vermelden dat ik de komende wedstrijd met een Theoben Rapid S in .20 ga schieten. Deze dus. Maar in the end heb ik mensen met een op papier inferieur geweer (je kent ze wellicht wel die producten uit het verre oosten) waanzinnige groepjes zien schieten tijdens trainingssessies. Ik bedoel  maar…  

  Gewaardeerd op 4.5 door 24 mensen

  • Currently 4,458333/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

  Gerelateerde berichten

  Reacties

  november 14. 2009 18:24

  Absolute opsteker om dit vergelijk te zien EN te constateren dat inderdaad de AA S400 X-tra FAC toch de mooiste ( meest tijdloze !! ) is en blijft ! Nooit wegdoen dus Smile Groeten van Jan.
  P.S. eerstkomende 100 meter shoot schieten zowel Jacky en Erwin met de AA S400 X-tra FAC. Het kan echter zijn dat Jacky met zijn eigen recent aangeschafte Classic FAC gaat schieten gezien ik zijn eerste 5 schoten aleen in het zwart ( diam. 5 cm. ) zag komen. Natuurtalent EN een geweldige buks !

  Jan

  november 21. 2009 20:36

  Hoi Reijer,

  Dat is in het geheel geen domme redenatie want dat is precies wat leupold heeft beoogd.

  Groet!

  E.R.

  februari 26. 2010 19:20

  Ik zelf een gebruiker van een Theoben MkII .25

  Zeer te spreken Bij regem, extreem koud. Hij blijft het doen zonder probleem.
  "Haarscherp" Ook op 50 -100 m1

  Ik vind het de kunst. Dat men zijn wapen kent. En waneer de lucht minder wordt.
  Nog een groep kan maken. De schutter uit uiteindelijk (na veel oefenen) de prestatie leverd.

  Gegroet allemaal, uit limburg

  Bernd

  Reacties zijn gesloten